28. juuli 2008

Kirsi-juustukook

/Prindi retsept/

Küpsetamisel on nüüd mingi aeg paus sees, kuna mu truu ja siira ahju spiraalid (need osad siis, mis ahjule kuumuse annavad) ütlesid lootusetult üles. Praegu annab ahi 250 kraadi juures maksimaalselt 90 kraadi välja. Näiteks kana ahjus valmistamine võtab ikka tublisti neli-viis-kuus korda rohkem aega kui enne. Õnneks peaks katkise ahju kriis lahenemalt hiljemalt järgmiseks nädalaks. Loodame parimat. Seni aga pean leppima küpsetamisvabade toitude valmistamisega. Nädalavahetusel ostsin turult kõige muu hulgas ka kirsse, sest plaan oli juba ammu valmistada minu ema-isa küllatuleku puhul, pisikeste muudatustega Maru retsepti järgi isuäratavat kooki. Kook sai maitsev. Kuigi olin algselt dilemma ees, kas valmistada katteks tarretise- või hapukoore-vanije kate. Valisin seekord selle esimese valiku, kuid pisike kiusatus on järgmine kord proovida ka hapukoore katet. Ahjaa, kuna unustasin poest osta tarretiseks kirsimahla, ajasin seekord läbi arooniamahlaga, mida talvest veel napilt paar purki alles.


Põhi:
1 pk (180 g) Selga šokolaadiküpsist
100 g võid

Täidis:
400 g kohupiimapastat (toru)
200 g naturaalset sulatatud Merevaigu juustu
kirsse (tükkidena) sisse
2 dl vahukoort
1 – 1,25 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
0,5 pressitud sidruni mahla
16 g želatiini (kasutasin Santa Maria oma)

Kate:
kirsse poolitatuna peale
1 dl punakat mahla (näiteks kirsi, jõhvika, aroonia vms)
1 tl želatiini

Purusta küpsised saumikseriga või köögikombainiga peeneks puruks. Sulata pannil või ning lisa küpsisepurule. Sega segu segamini ning pane seejärel küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse koogivormi (kasutasin 24 cm läbimõõduga vormi). Tõsta vorm külma täidise valmistamise ajaks. Seejärel sega kohupiim Merevaiguga, lisa segule tükeldatud kirsid, vahustatud vahukoor, suhkur, vaniljesuhkur ja pressitud sidrunimahl. Sega kogu segu korralikult omavahel segamini.

Panin želatiin külma veega paisuma. Ca peale 5 minutit sulata želantiin pliidil pidevalt segades, et põhja ei kõrbeks. Kalla želantiin kohupiimamassile ja sega laiali. Seejärel vala kogu mass küpsisepõhja peale koogivormi ning tõsta külmikusse seniks kuni täidis tarretub.

Katte jaoks poolita kirsid ja eemalda kirsikivid. Aseta kirsid tordi peale. Pane 1 tl täis želantiini paisuma ning seejärel sulata pliidil. Seejärel sega želantiin mahlaga ning vala segu tordile kirsside peale.

2 kommentaari :

  1. Mul on plaanis seda kooki emadepäevaks valmistada. Kuna koogi küljed kipuvad vormi eemaldamisel kannatada saama, siis tekkis idee see iluviga kuidagi peita. Kas vahukoort või võikreemi on mõtet seal kasutada või pigem leppida veidi räsitud äärtega?

    VastaKustuta
  2. Määri ääred veidikese vahustatud vahukoore või vähese kohupiimaga kokku. Ning seejärel puista äärtele peale kas riivitud valget šokolaadi või kookoselbeid või mandlilaaste. Nii on kõige kergem iluvigasid peita. ...ja tegelikult sobib ääre määrimiseks ka hapukoor:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails