29. august 2008

Õuna-banaanivormiroog ehk apple-banana crumble

/Prindi retsept/

Just sellised on nimetused, kuidas järgnev küpsetis kõlab nii eestlaste- kui ka inglaste seas. Ja ausalt öeldes meeldib mulle pigem inglaslik nimetus – apple-banana crumble. See kõlab tunduvalt peenemalt, kergemalt, õhulisemalt ning luksuslikumalt, kui lihtlabane õuna-banaanivormiroog. Niisiis on tegemist imelihtsa, kuid maitsva inglise küpsetisega. Algne retsept on muidugi ainult õuntega, kuid maitse nüanssi rikkamaks muutes otsustasin lisada ka paar banaani.

Paar päeva tagasi sirvisin täpselt 50 aastat vana kokaraamatut – Ellen Roosme Minu keeduraamat (1. osa) ning sealt jäi silma selline väheste ainetega lihtne retsept, nagu mustkavormiroog. Mulle meenus, et Thredahlia oli kunagi oma blogis sarnaste ainetega küpsetust kutsunud nimega crumble. Netis ringi vaadates selguski, et Ellen Roosme raamatust leitud retsept ongi see inglaste (kuri)kuulus apple crumble. Võtsingi aluseks selle retsepti ning valmistasin meelepärase õuna küpsetise.


6 õuna
2 banaani
5 spl suhkrut
1 spl tärklist
kaneeli
jahvatatud kardemoni

Kate:
4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
150 g võid
2 spl suhkrut

Peale raputamiseks:
1 spl suhkrut


Koori ja tükelda õunad. Viiluta banaan. Seejärel sega need suhkru ja tärklisega. Aseta saadud segu küpsetuspaberiga kaetud 22cm läbimõõduga koogivormi. Raputa peale kaneeli ja kardemoni.

Katte jaoks hõõru katte ained omavahel kausis sõmerliseks seguks (ära liiga palju sega, muidu muutub kate puru asemel ühtlaseks taignaks!). Aseta segu vormi õunte-banaanide peale ning raputa peale 1 spl suhkrut. Küpseta 200 kraadises ahjus ca 25 minutit, kuni kook on parajalt kuldne.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails