29. november 2008

Maitsev seemneleib ja suus-sulav lihaleib

/Prindi retsept/

Esimesteks katsetusteks leivategemise vallas oli siis tavaline rukkileib, seemneleib ja lihaleib. Lihtsalt võrratu – soe leib, kerge krõbeda kooriku ja imepehme täidisega, millel või end sulatab......


Seemneleib

1/3 kogus leivataigent
3 tl suhkrut
1 dl kõrvitsaseemneid
0,5 dl päevalilleseemneid

Lisa leivataignale suhkur, kõrvitsa- ning päevalilleseemned. Sõtku. Vormi taignast leib või aseta leib 1 liitri suurusesse küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi (täida taignaga 2/3 vormist) ning lase rätiku all ca 4-5 tundi kerkida.

Pane ahju põhja kauss veega ja pintselda paar kord kõpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
180 kraadi juures lõpuni
Leiva küpsetamine võtab aega 1-1,5 tundi (olenevalt ahjust). Arvesta ka sellega, et ahjust välja võttes küpseb leiva sisemus veel edasi. Valmis leib pane niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.

Lihaleib

1/3 kogus leivataigent
0,5 sibulat
150 g suitsisingi tükke


Haki sibul ning prae pannil klaasjaks. Lisa singitükid ning prae kergelt läbi. Jahtunud sibula-singisegu leivataignale. Sõtku ning küpseta samamoodi nagu seemneleibagi.

20 kommentaari :

  1. Kui kaua sina ootad, enne kui leiba sööma hakkad? Ta ju kohe lahti lõigates on selline nätske ja polegi eriti hea. Mul tavaliselt õhtul ahjust tulnud ja hommikuni siis jahtub...
    - maris

    VastaKustuta
  2. ikka soojalt lõikan lahti, leib siis pealt parajalt krõbe ja seest hästi pehme, nätskeks ta minul ei ole jäänud.

    VastaKustuta
  3. ma lasen leival peale ahjust välja võtmist 0,5-1 tundi rätiku all jahtuda/järelküpseda ja siis lahtilõigata ja võiga süüa on super! Nätskeks pole veel jäänud...

    VastaKustuta
  4. Värske leib on üldse ainult võiga kõige parem.

    PS soovitan valmistada ise võid, siis on veel parem:)

    VastaKustuta
  5. Mida tähendab sinu leivaretseptides kogus: 1/3 leivataignast?

    VastaKustuta
  6. Mul on blogis leivaõpetus kolme pätsi leiva jaoks. Täidistega leivaretseptid on aga mõeldud 1 leivapätsi jaoks, sellepärast ongi 1/3 leivataina kogusest. Kui soovid kõik kolm leivapätsi teha ühe ja sama lisandiga, siis korruta lihtsalt retseptis olevad ained (lisandid) kolmega:)

    VastaKustuta
  7. Aitäh, ja kauneid ja maitsvaid jõule Sulle !
    Lissu

    VastaKustuta
  8. Minu esimene leivaküpsetamine läks väga edukalt,aga paar viimast korda ei tulnud ültse välja.
    Esimesel korral ei kasutanud veevanni,siis lugesin et võiks veevann ka ahjus olla ja nüüd siis mu leivad ei küpsenud ära,jäid seest nätsked:-( Kas võib viga selles olla?Pole muidugi rohkem leiba teinud et prooviks jälle ilma veeta.Võttis natukeseks ajaks leivateo tegemise isu ära:-)

    VastaKustuta
  9. Üldiselt on veevann vajalik selleks, et see leiba küpsemise ajal toidaks ehk niisutaks, selles asi ma arvan, et ei ole. Küll aga võiksin pakkuda, et põhjuseks võib olla liialt kõva taigen, vähene kergitamisaeg, ebasobivad tingimused kerkimise ajal (õhutempeatuur, tuuletõmme vms) või vähene küpsemisaeg. Ühesõnaga võib põhjuseid olla mitmeid. kas saad paremini kirjeldada, kas pärast kääritamist on juuretisel vaht peal, kas vormid on enne ahju panemist täis kerkinud ning milliste temperatuuride ja aegadega küpsetad?

    VastaKustuta
  10. Tegin täna jälle leiba. Juuretis eriti ei käärinud vahuga, aga sain pärast aru, et panin vist liiga vähe jahu algul. Kergitasin tainast ca 5,5h ja kolmest vormist üks kerkis hästi, teine keskmiselt ja kolmas halvasti.Tegin täna juustu-, seemne- ja jälle hapukapsa-munaga leiba. Esimesed leivad tulid vääga head. Hoopis pehmemad, kui eelmine kord. Täna tegin täpselt Ragne etteantud kellaaegadega, muidugi hapukapsa leiba ikka ei taibanud kauem hoida ahjus. Aga, kui teised tulid jube head, siis hapukapsaga leib jäi täitsa nätske. Ja pole vist toitu ka mida annaks sellega teha, või on siiski?:) Nüüd peab ikka selle sisetemperatuuri mõõtja ära osta.

    VastaKustuta
  11. Oled leivaküpsetamispisikusse nakatunud?:) Hapukapsa nätskuse kohta võin niipalju öelda (lisaks küpsetamisajale), et kas hapukapsas jäi sul korralikult nõrutamata või jahu sai liiga vähe:) Teisi põhjuseid nagu eriti pole, miks leib nätske on:)

    VastaKustuta
  12. Tere. Kas peaksin isetehtud juuretisel ootama vahu tekkimist või piisab, kui kuulen mullitamist ehk käärimise protsess on alanud? Seejärel panen koos jahuga edasi käärima ja alles siis jään vahu tekkimist ootama? Ette tänades vastuse eest.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      Isevalmistatud juuretise pind peaks ikka vahutama. Mul vahutab see päris tugevasti. Seega soovitan veel pisut oodata, et see ka juba vahutama hakkaks:)

      Kustuta
    2. Tänan. Keefir on üsna leiva sisse imbunud - kas peaksin keefiri juurde lisama, et vedelam oleks?

      Kustuta
    3. Jah, Kas siis keefirit või sooja vett:)

      Kustuta
  13. Tere,
    sooviks esmalt kiita su retseptikogu. Maitsed on minu jaoks alati täpselt õiged olnud! Olen mitu aastat ise leiba küpsetanud ja nüüd proovisin lisada rukkiterasid. Kahjuks jäid väga kõvad leiva sees. Kas sul on kogemust rukkki või kaeraterade lisamisega leivale?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      Aitäh heade sõnade eest! Kahjuks ei ole ise rukki- ega kaeraterasid leivatainasse lisanud. Küll aga võib neid enne tainasse lisamist eelnevalt vees leotada. Ehk aitab see neid pehmemaks muutuda. Peale leotamist peab terad hoolikalt nõrutama, et liigset vett tainasse ei satuks:)

      Kustuta
    2. Tänan, proovisin. Leotasin sama kaua kui täinas oli eelkergitusel. Esimesel korral külmas vees, teisel korral valasin peale kuuma vee. Külma veega jäid minu jaoks liiga kõvaks. Kuuma veega leotamisel tulid mõnusad terad.

      Kustuta
  14. Kas lõpptainas peab jääma tihe ja tugev, et saab vormida või vedelam? Leib kipub nätskeks seest jääma ja proovinud nii ja naapidi selle taigna paksusega mängida. Tainas ilusti mullitab ja juuretis peab olema "elus". Või oleks pilti taignast enne ahju panekut?

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails