5. jaanuar 2009

Köömne-juustuleib

/Prindi retsept/

Siinkohal tooksin välja ühe väärt katsetuse tulemusel valminud leiva – köömne-juustuleiva. Tõeliselt mõnus suutäis ka lihtsalt maiustamiseks. Maitseb nagu vanasti Maiasmoka kohvikus müüdavad köömnetega soolaküpsised. See leib on nüüdsest kindlasti üks tihedaim külaline meie leivakapis.


1 päts

1/3kogus leivataigent
4 tl köömneid
100 g riivitud juustu


Lisa leivataignale köömned ja riivitud juust, sötku korralikult taigen läbi (mina kasutan leiva juures sellist sõtkumisviisi: sõtkun rusikaga taignasse ning siis taigna sees teen rusika lahti. Nii tekib taignasse õhku). Vormi taignast leib või aseta leib 1 liitri suurusesse küpsetusvormi (täida taignaga 2/3 vormist) ning lase rätiku all ca 4-5 tundi kerkida.

Küpseta kerkinud leivataigent ahjus. Pane ahju põhja kauss veega (vajalik selleks, et ei tekiks liialt kõva koorikut) ja pintselda paar kord küpsemise ajal koorikut. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
180 kraadi juures lõpuni

Leiva küpsetamine võtab aega 1-1,5 tundi (olenevalt ahjust). Arvesta ka sellega, et ahjust välja võttes küpseb leiva sisemus veel edasi. Valmis leib pane niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.

2 kommentaari :

  1. Tere,

    sattusin Su blogisse netist leivateemalist infot otsides. Mõtlesin, et kasutan võimalust nõu küsida :). Algaja leivaküpsetajana (esimesed pätsid hetkel ahjus :) ) tekkis mul rumalavõitu küsimus - kui teha kolmandik taignast, kas siis sinna paned ikka ära kogu juuretise (mitte kolmandiku sellest, mis terve retseptis toodud taignakoguse jaoks kuluks) ja järgmiseks leivateoks võtad alati sama koguse juuretist varuks?

    Parimatega,
    alice

    VastaKustuta
  2. Tere-tere:)
    kui soovid teha kolmandiku taignakogusest, siis peab kasutama taignas vaid kolmandikku juuretist. Kui soovid ka järgmisel korral teha vaid kolmandiku taignast, siis arvesta ka selle arvelt vähema juuretise võtmisega.

    Loodetavasti tuli selge jutt! kui küsimusi peaks tekkima, siis vastan meeleldi.

    Toredat leivategu!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails