2. oktoober 2009

Võrratu metsapähklitort, kaaslaseks pirnid, toorjuust ja šokolaadikreem

/Prindi retsept/

Natuke luksuslik, kuid üldsegi mitte keeruline valmistada. Selle tordi idee on võetud raamatust tordid, mille ma paar päeva tagasi raamatupoes koos paari teise kokaraamatuga endale korvi libistasin. Leidsin selle šokolaadise, võrgutavalt pähklise ja mahlakalt pirnise koogi tegemiseks ideaalse põhjuse – nimelt Andri 1 aasta ja 4 kuu sünnipäev 1.oktoobril. Pole ammu enam kuu sünnipäeva pidanud, aga põhjust oli ju vaja:) Väike vihje ka koogi headuse kohta – kodusest toidukriitikust abikaasa ütles, et see on viimase aja üks parimaid kooke ning küsis veel teisegi tüki juurde.... jah see kook väärib tunnustamist. PS! Koogi tegemiseks avasin esimese endavalmistatud purgi pirnikompotti!


Põhi:
200 g metsapähkleid

1 dl kartulijahu

1 tl küpsetuspulbrit

näpuotsatäis soola

6 muna
2 dl tuhksuhkrut

2 sl piima


Täidis ja glasuur:
1 purk (viljaliha kaal ca 230 g) konserveeritud pirne
pirnikompoti mahla (niisutamiseks)
300 g šokolaadikreemi (Nutella oleks kõige parem)
100 g toorjuustu
1 tl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

Peenesta pähklid köögikombainis või mikseris. Sega peenestatud pähklid kartulijahu, küpsetuspulbri ja soolaga. Eralda munavalged ja –kollased. Klopi munavalged mikseriga tugevaks vahuks. Vispelda munakollased ja suhkur kergelt kokku. Sega vahustatud munakollastele hulka kuivad koostisosad ja piim ning lõpuks sega õrnalt juurde munavalge.

Pane tainas lahtikäiva küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga vormi ja küpseta ahju alumises osas 175 kraadi juures 45 minutit. Eemalda vormi serv ja lase koogil täielikult jahtuda.

Seejärel lõika kook kaheks põhjaks ja niisuta põhju kergelt pirnivedelikuga. Määri umbes pool šokolaadikreemist ühele põhjale. Kui kreem on kõva ja seda on raske määrida, sulata teda mõni minut soojas ahjus. Lõika pirnid õhukesteks viiludeks ning aseta šokolaadikreemile. Teise põhja peale määri eelnevalt suhkru ja vanillisuhkruga segatud toorjuust. Aseta toorjuustu poolega põhi pirnidele peale. Kata kook ja ääred ülejäänud šokolaadikreemiga ning pane külma hanguma.

13 kommentaari :

  1. Ragne ole hea ja palun pane oma pirnikompoti retsept ka siia :)
    Tänud ette:)

    VastaKustuta
  2. Pirnikompoti valmistasintäpselt samamoodi, nagu olen valmistanud õunakompotti:)

    VastaKustuta
  3. No nii mina tulin spetsiaalselt seda retsepti siia kaema. Millalgi sügisel jäi mulle see koogiretsept silma ja tahtsin seda kindlasti järele proovida aga mingitel põhjustel lükkus see koogitegu ikka edasi. Küll polnud mul pirnikompotti ja siis unustasin pähkleid osta ning siis oli nutella purk peaaegu otsakorral. Aga nüüd on kõik olemas ja pole mingit põhjust seda koogitegu enam edasi lükata.
    Etskae, kas see jokutamine ka end ära tasus, igastahes annan teada kui valmis:)
    PS. Ragne kas sa ei ole mõelnud osa võtta saatest "Õhtusöök viiele"? Tegelikult isegi ootan juba saate algusest, et äkki võib ka sind kohata seal vaaritamas;)
    Usun ja olen 99,9% kindel, et paneksid pika puuga. Sa oled väga õige inimene sellest saatest osa võtma ja kaotada ju ei ole midagi:)
    See oli minu soe soovitus sulle, seniks aga palju edu ja kordaminekuid:)
    Mari

    VastaKustuta
  4. Anna kindlasti teada, kui kook valmis:)

    kusjuures sinna saatesse minemist on mulle niipaljud soovitanud, aga see ei ole kuidagi minu jaoks. Muidugi salamisi võin öelda, et mul menüü valmis mõeldud, mida teistele pakuksin:D Aga suured tänud Mari selliste toredate sõnade eest:)

    VastaKustuta
  5. Kas pähkleid peab peenestama või võib kohe nö see pähklipuru olla?

    Edu! Jälgime ikka Su tegemisi sõbrannaga ja ei suuda otsustada, millist kooki järgmisena proovida :)

    VastaKustuta
  6. Tegin seda torti ja maitses väga väga hea :) Pirnikompoti puudumisel asendasin selle ploomikompotiga, sobis kui valatult!

    VastaKustuta
  7. Anonüümne- Mina jahvatasin pähklid kohviveskiga peeneks. Kuna see sama metsapähklipuru on selles retseptis nisujahu asendaja, siis ei julge lubada kas see nö valmis puru sobib... äkki on liiga suured tükid sees? ....Ps! loodetavasti leiate sõbrannaga ka edaspidi siit bloist miskit head kokkamiseks;)

    Hedi - Kas see oli Sul blogis ka üleval? Igastahes tuleb meelde, et olen näinud ploomikompotiga selle koogi varianti kuskil väga-vääga isuärataval pildil:)

    VastaKustuta
  8. 100g toorjuustu tundub kuidagi jube vähe. Kas antud pildil on ka nii vähe pandud? Ja toorjuust on üsna kõva. Kas põhi katki ei lähe selle määrimisel või on miskid erilised nipid selleks?

    Pildil olev kook on vääga isuäratav, tahaks, et se mul sama hästi õnnestuks :P

    VastaKustuta
  9. Mina panin toorjuustu täpselt niipalju, nagu retseptis antud. Lasin enne toorjuustul veidi toatemperatuuril seista, Muidugi kui kahtled, võid alati rohkem panna, aga see koogi mahlasus tuleb sinna vahele peidetud pirnidest. Erilisi nippe pole jagada, tuleb lihtsalt armastusega valmistada:)

    Loodetavasti kook õnnestub, pöidlad pihku!

    VastaKustuta
  10. Aitäh suurepärase retsepti eest!

    Peaks lisama, et tasub sellist kooki proovida küpsetada ka nii, et lisaks 200g pähklijahule lisada tagnasse veel pisemaid metsapähklitükke - küpsemist see ei sega, ent lisab koogile omapärase tekstuuri.

    VastaKustuta
  11. Väga hea soovitus;) Olen selle koogi põhja üsna tihti erinevate kookide tegemisel kasutanud. Nii, et jätan selle nipi meelde;)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails