21. mai 2011

Norrakate pruun juust moosileival

Veel enne seda, kui hakkab sõit koos teiste toidublogarditega Tartusse sealseid toiduvõlusid avastama, saab siia üles kirjutatud üks kokkuloodud maitsekooslus. Moos-pruun juust-leib on kokkusobitatud võileib, veidike magus ja veidike kiiksuga heas mõttes. Maitseb sarnaselt, nagu sai väiksena söödud suvila sillapoest ostetud Keila pagarite poolt valmistatud pehmet rosinasaia, mille peal oli õhukese või-kihi all kindlaks komponendiks juustuviil.

Pruun juust ehk siis Gudbrandsdalsost on üsnagi tugevamaitseline juust, mis esmalt niisama maitstes tekitas sellise "huvitava" maitse tunnet. Koos moosi ja leivaga oli aga kokkusobitatud ideaalne kolmik. Ostsin endale Norrast suure-suure tüki seda juustu kaasa, nii et saan neid võileibu päris pikka aega teha. Ohh ja sealne pruunist juustust valmistatud magusapoolne määre on võrratu! Kusjuures norrakate kodudes valmib hommikumüsli traditsioonilistelt veidike väiksemateks murtud Flatbrød'idest, mis segatud veidikese riivitud pruuni juustuga. Juurde valada piima ning kõige peale veidi moosi. Soovitan.


leivaviile
paksemat moosi
(mulle meeldib punase- või mustsõstramoosiga)
pruuni juustu viile


Ega siin keerulist miskit olegi. Määri leivale moosi, kata juustuviiluga ja voilaa:)


PS! Veidi keerulisemate, aga ka kergemate võileibade ideid saab nami-nami kooskokkamisest.

9 kommentaari :

  1. Ooo....see juust on minu lemmik juba aastaid...kahjuks Eestist ei ole leidnud, ent Soomes käies toon alati suure käntsaka kaasa.

    VastaKustuta
  2. Ma proovisin täna kooslust sai+õunamoos+pruun juust ja see oli nii hea. Proovin kindlasti ka leivaga ära.

    VastaKustuta
  3. Rimis on seda juustu saada. Tõime ka kunagi suure hurraaga Norrast kaasa, aga kohapeal täitsa olemas :)
    Annika

    VastaKustuta
  4. Cranberry - jah Eestis see täiesti saadaval, aga ainult viiludena väga väikeses pakendis:(

    VastaKustuta
  5. Mu meelest on see üks õudsemaid asju, magus juust! Skandinaavlastel on kombeks traditsiooniliselt soolaseid toite magusaks teha, ei saa aru, kust selline asi pärit, sest suhkur ju suht uuema aja kraam.

    VastaKustuta
  6. See pruun juust on nämma, aga mitte kohutavalt suurtes kogustes. Nii kord nädalas vb sööks. Aga muidu on jah ebameeldiv, olen olude sunnil pidanud 3 nädalat sööma Rootsis tehtud toitu... Ja võeh, mingid vormiroad magusa koorega tehtud. Nilbe.

    Taanlased on vähe adekvaatsemad köögisepad.

    VastaKustuta
  7. Kõik on ju tegelikult maitses kinni, kellele meeldib piima-makaronisupp, kes jälle vihkab seda, Täpselt sama on magusa-soolase üheaegse kokkusobitamisega.

    Juust on intensiivne jah, seetõttu hakkas ka see mulle vastu niisama süües. niimoodi leival süües pole veel ma aga tüdimuse märke täheldanud:)

    VastaKustuta
  8. Norrakad söövad seda juustu pehmete vahvlitega ja mustikamoosiga minuteada ja see kooslus on võrratu.

    VastaKustuta
  9. jah, need pehmed vahvlid on seal ülipopulaarsed

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails