30. august 2011

Šokolaadikreemiga kohupiima-õunakook

Olen hetkel unustanud ennast õunakookide, -hoidiste ja -magustoitude lainele. Sobitan õunu kordamööda kõrvitsa, porgandi, sibula, apelsini ja tšilliga, mistõttu hoidisteriiulid täienevad igapäevaga. Maitseainetest on minu köögis õunale seltsiks loomulikult kaneel ja kardemon, lisaks sekka erinevaid leide aias vohavalt ürdipeenralt - salveid, tüümiani ja piparmünti. Hilissuvised õunad edestavad hetkel ploome ning muid puuviljalisi lihtsalt seetõttu, et kodused punetavad õunanöpsud on lihtsalt võrratult koduse maitsega, magusad ja ideaalsed igasse toitu pistmiseks.

.... ja ikka ei saa ma üle ega ümber kookidest, mis tassikese kohvi või õhtuse piparmünditeega ideaalselt klapivad. Kodused ja lihtsad nö vanaema-tehtud õunakoogid koos ohtra vanillikastmega või siis veidikese kohupiimaga küpsetised on ülekõige (vähemalt praegu). Täpselt selline nagu seesamagi kook, kus õhulist kohupiima, maiasmokkadele meeltmööda šokolaadikreemi ja veidi ühkeldavat besemütsi.

Koogi pistsin seekord plaadile, paar korda varem, kui seda kooki teinud olen, siis kasutasin 24 cm läbimõõduga lahtikäivat koogivormi.

PS! Ma lihtsalt ei suuda kiitmata jätta taaskasutuspoode, sest pildi peal oleva alustassi komplekti (komplektis 2 alustassi ja 2 kohvitassikest) soetasin ma 0,20 eurosendi eest. Lihtsalt võrratu:)


Põhi:
2 dl jahu

1 dl rukkijahu
2 sl suhkrut
näpuotsatäis soola

125 g võid

2 sl vett


Täidis:

2 pk (2x200g) kohupiima (teralist)

1,5 dl suhkrut

4 munakollast

200 g hapukoort

2 munavalget

4 keskmise suurusega õuna


Kate:

150 g šokolaadikreemi (nutella vms)

2 munavalget

1 dl tuhksuhkrut


Sega kuivained omavahel, näpi hulka või. Lisa vesi ning sõtku kergelt purutaoliseks massiks. Aseta tainas 26 cm küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhjale. Täidise jaoks sega omavahel 4 esimest komponenti. Vahusta munakollastest järelejäänud 4 munavalget tugevaks vahuks ning lisa pool sellest ettevaatlikult kohupiimasegusse. Vala täidis vormi, aseta peale kooritud ja õhukesteks viiludeks lõigatud õunaviilud. Küpseta 180 kraadi juures 35 minutit.

Sulata šokolaadikreem veevannil vedelamaks. Jätka järelejäänud munavalgete vahustamisega, lisades tasapisi juurde tuhksuhkru - segu peab jääma läikiv. Pärast 30 minutit küpsemist vala koogile šokolaadikreem ning aseta peale vahustatud beseekate. Küpseta veel 15 minutit. Seejärel jäta avatud ahjuuksega ahju seisma. Kõige parem järgmisel päeval:)


Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails