5. september 2011

Õuna-tšillimoos

Olen aastast- aastasse kinni kindlastes hoidistamistraditsioonides - marineeritud kõrvits peab olema see vana hea traditsiooniline vanaema retsepti järgi valmistatu, õunakompott peab olema seesama, mida suve lõpul ikka tehtud ning kurgihoidis ikka seesama värskete viiludena hoidistatu. Ja täpselt samaknidlad reeglid kehtivad ploomi-ja maasikamoosi puhul. Sel aastal olen aga rohkelt päevakorda võtnud kerge kiiksuga hoidiseid, kes saab lisandiks juurde sibulat, kes aniisi ning kes särtsakat tšillit. Viimane sobib õuntega justkui valatult, mistõttu tahes-tahtmata kujutan ette juba karget talvehommikut, puupliit praksudes küdemas ning äsja valminud röstsaiad koos tšillise õunamoosiga kohvitassi kõrval sööjaid ootamas.....

Seda moosi valmistades, soovitan järgida ka omaenda maitsemeeli, sest poes on müüa täiesti erineva tugevusega tšillikaunu, osad ajavad juba väga väikese kogusena suu õhetama, osad on aga nii tuimad, et särtsaka maitse saamiseks on vaja küllaltki suur kogus tšillit moosi sisse pista.

1,2 kg õunu
1-2 dl vett

ca 500 g suhkrut

1-2 kaneelipulka

ca 0,5-1 tšillikaun
2 laimist pressitud mahl


Koori õunad ja tükelda. Pane potti koos vähese veega. Keskmisel kuumusel lase õunad keema tõusta. Seejärel alanda kuumust, lisa suhkur, kaneelipuld, hakitud tšilli ja laimidest pressitud mahl. Lase kaane all podiseda, kuni õunad kaotavad kuju. Aseta moos kuumalt eelnevalt steriliseeritud purkidesse.


6 kommentaari :

  1. 'poes on müüja täiesti erineva tugevusega tšillikaunu'
    Tükk aega lugesin, et mis see müüja seal poes siis ikkagi teeb ;)

    VastaKustuta
  2. Oh jumal kui piinlik, ise olen alati kergelt muiganud kui selliseid vigu kusagil kirjutistes näen - ja nüüd siin minu enda blogis ka. Süüd ei taha kuidagi omaks võtta, vaid ajan selle hilise õhtutunni kaela:)

    Aga aitäh tähelepaneku eest, et endal rohkem piinlik ei oleks, muudan selle kohe ära;)

    VastaKustuta
  3. Väga mõnus moos! Kindlasti tahan veel teha, selleks pean aga oma vähesed allesjäänud purgid kokku kraapima ning naabritelt vist kah juurde küsima! Tšilli sobib õunaga super hästi!

    VastaKustuta
  4. No vot, seda on tore kuulda, et tšilli-õunakoosluse austajaid veelgi leidub:)

    VastaKustuta
  5. Just mõtlesin, et loon härra Google lahti ja uurin, kas on tehtud sellist asja nagu õuna chilli moos. On! Seega kaevan vana postituse päevavalgele ja katsetan ära, kuid kas saaks ka kaneelikaunade asemel tavalist kaneeli kasutada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma pigem soovitaks kaneelipulka kui jahvatatud kaneeli. Jahvatatud kaneel teeb segu häguseks ja ei segune moosiga:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails