20. juuli 2012

Tomatid ja selle suve võileib

Tomatid, tomatid, tomatid! Need ja kõik muu hooajaline kraam on hetkel toidulises mõttes vägagi moes. Minu suvila kasvuhoones kõrguvad tomatid kahjuks valmis veel ei ole. Silmnähtavalt aga päevast-päeva küljes rippuvad tomatid aina suurenevad ja suurenevad. Tänavu tõotab tulla üsnagi tomatirohke hooaeg. 


Kui omal tomateid veel ei ole, tuleb need soetada turulettidelt - neid on seal erisuuruse, -kuju ja -maitsega. Üks tore turutädi, kes Pärnu turul hiiglama häid tomateid müüb, nimetab oma punapõskseid saadusi figuurikateks tomatiteks. Need on tal tõesti erilise kujuga, sellised kiiksuga, millisena saavad valmida ainult koduselt kasvatatud tomatid. Maitselt on aga need nii magusad ja ehtsad. Esmalt tuleb muidugi võtta üks mõnusalt küpse kodumaine tomat ning see koos suhkruga ära süüa. Teate ju küll - kastate tomati suhkrusse, hammustate, siis jälle kastate suhkrusse ning siis jälle hammustate. Sellisel meetodil sai lapsena suviti tomatitega tihti maiustatud.



Tomativõileivad on samuti hirmus head. See tomativõileib polegi miski retsept ja ega ka selle valmistamine eriline raketiteadus.Nii nende hooajaliste retseptidega paraku kipub olema - kõige lihtsamad toidud on need kõige erilisemad. Tomativõileib on koos kohviga üks maitsev hommikune ärataja, mis viimasel ajal minu hommisöögilaual vägagi tihe külaline.


Võta lihtsalt paar viilu leiba. Määri sellele parajalt meeldivas koguses toorjuustu (minu viimase aja lemmikuks on Farmi pikantne toorjuust). Lõika peale tomativiilud ning raputa peale värskelt jahvatatud musta pipart ning soolahelbeid. Veidike rukolalehti on ka tomatitel üsnagi toredad. Ongi valmis!

Ja siis kui need võileivad on valmis meisterdatud, tuleb valmistada veel tass kohvi ning rahulikult nautida mõnusat hommikusööki.

Suvi on oivaline, isegi siis kui ilmad väga kiitmist ei vääri:)



2 kommentaari :

  1. Ragne, sa teed kõike valesti:) soolaga (soovitavalt Maldon) süüakse tomatit, mitte suhkruga:)

    VastaKustuta
  2. :) Priit, ega vist mind, kui teada-tuntud magusa armastajat, ümber ei õpeta:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails